Geen IKO of Jumbo-Visma, Lars Woelders kiest voor Bouw & Techniek

Lars Woelders verruilt volgend jaar de kleuren van TalentNED voor die van Okay Bouw & Techniek. Het 20-jarige talent uit Gramsbergen had aanbiedingen van diverse langebaanteams op zak, maar koos uiteindelijk toch voor het aanbod van Edward van Dijk om te tekenen bij zijn marathonploeg. “Ik zat in een luxepositie en dat was echt wel lastig. Je moet mensen teleurstellen, maar ik ben zeer blij dat ik heb gekozen voor de marathon.”

                                                                         

De voorbije winter maakte Woelders, die bij Skeelerclub Oost-Veluwe op de wielen zijn nog jonge carrière begon, al furore in het B-peloton. Na een goede seizoensstart met twee derde plaatsen mocht hij zelfs een wedstrijd in het oranje leiderspak rijden. Intussen verbeterde hij zich in de langebaanwedstrijden ook flink. Mede dankzij een twaalfde plek op het Daikin NK Allround wist hij zich in de kijker van de grote ploegen te rijden. Team IKO, de opleidingsploeg van Jumbo-Visma en Royal A-ware zochten allemaal contact met de jonge schaatser, uiteindelijk werd het toch Okay Bouw & Techniek.

Lees hier het volledige artikel

Foto 2 :  Douwe Bijlsma, Orange Pictures – Alamy.com

Nieuwe naam, nieuwe samenstelling, nieuwe kansen:
op naar 2022-2023!

Komend seizoen wordt er in de Topdivisie gereden als Okay/Bouw & Techniek. Manager Edward van Dijk is helder over de bedoelingen. ,,We willen een team bouwen waarmee we binnen drie jaar weer meedoen om de prijzen.’’  

De situatie bij dat team ziet er goed uit, stelt Van Dijk. ,,De huidige sponsoren blijven allemaal aan boord. Daarnaast stapt ook Interfarms in, dat eerder ook betrokken was bij Okay Fashion & Jeans. Daarmee staat alles goed op de rails en hebben we een stabiele ploeg voor de komende jaren.’’In het team wijzigt ook een en ander. Van de huidige formatie – die ook komende winter onder leiding staat van trainer Ron Neymann – hebben Jeroen Janissen, Marco van der Tuin en Daan Besteman een nieuwe verbintenis gekregen, terwijl de contracten van Ruurd Dijkstra en Danny Stam niet zijn verlengd.

Daarnaast werd Ruben Ligtenberg aangetrokken. Hij komt over van het Beloften-team Reggeborgh. Van Dijk ziet de 19-jarige Ligtenberg als een groot talent. ,,Hij is echt een rap mannetje, kan goed schaatsen en goed skeeleren. In de wedstrijden zie je zijn talent en we hopen dat wij hem als A-rijder tot een echte top-marathonschaatser kunnen maken.’’

Ook legde Van Dijk inmiddels Daniel Niero vast. De 25-jarige Italiaan keert daarmee weer terug in het marathonpeloton, waarin hij eerder al uitkwam voor Ab Vakwerk en voor Bouw & Techniek. In het geval van de man uit Mirano is er nog een klein voorbehoud. Na de Winterspelen keert Maurizio Marchetto terug als bondscoach van de Italianen, en formeel moet hij Niero toestemming geven om in Nederland uit te komen.

 

En er is nog een nieuwtje te melden: ook Bjorn Bakker rijdt volgend seizoen in de kleuren van Okay Bouw & Techniek.  Na zijn opvallende prestaties in Luleå werd hij benaderd door Edward van Dijk, die in hem de ideale versterking zag voor de natuurijsploeg van volgend jaar. Als belofterijder kan hij bij de natuurijs-wedstrijden worden ingezet. Bakker ziet dat ook wel zitten. “Het is daar goed voor elkaar en ik denk dat ik op natuurijs een goeie aanvulling voor ze kan zijn”, vertelt hij vanuit Nederland, waar hij inmiddels weer is aangekomen ter voorbereiding op zijn eerste wielerkoers van het jaar.

Lees hier alles over de ontwikkelingen voor komend seizoen:

Okay/KPMS bouwt aan nieuw team
Na achttien jaar is Edward van Dijk nog altijd niet klaar in het marathonschaatsen
Mallemolen voor Bjorn Bakker: van bronzen plak via rode kaart naar nieuwe ploeg

Het seizoen zit er op!

Een seizoen na een seizoen zonder wedstrijden door corona en het afgelopen seizoen veelal zonder publiek, maar wel altijd te volgen via de livestream. Het seizoen na corona opnieuw moeten bouwen aan een team voor de toekomst.

Nadat we meer dan 50% van ons team opnieuw moesten opzetten, toch nog een aantal podium, veel net naast podium en heel veel top 10 plekken kunnen we zeer tevreden zijn. Daarom bedanken wij onze rijders voor het afgelopen seizoen Jeroen Janissen Marco van der Tuin Daan Besteman Danny Stam en Ruurd Dijkstra.

De Grand Prix finale in #lulea over 200km was jammer genoeg voor Marco van der Tuin net niet voor marco de kroon op alle aanvallen die hij heeft geplaatst (prijs voor de sterkste aanvaller was op zijn plaats geweest).
 
 
Zonder onze trouwe sponsoren hadden we natuurlijk niet kunnen schaatsen, dus dank aan:

Nu de focus naar seizoen 2022-2023 waarvoor de eerste stappen alweer gezet zijn.

Rest ons nog om Glenn en Neeke Wassenbergh van Timsimaging onwijs te bedanken voor alle prachtige fto’s die zij weer van ons team hebben gemaakt afgelopen seizoen. Je kunt ze allemaal terugvinden op onze social media kanalen.

Fijne zomer!

                                                                    

De Marathoncup 2022 zit er op!

De finalewedstrijd in Den Haag was  niet de meest spectaculaire van het seizoen. De klassementsmannen hielden elkaar in de smiezen, waardoor de koers nooit echt in een definitieve plooi wilde vallen. Diverse aanvalspogingen werden in de kiem gesmoord doordat een of meer klassementstoppers niet van de partij waren.

Zo moest ons team het deze laatste wedstrijd zonder Jeroen stellen, hij was helaas geveld door corona.
Marco en Daan kwamen niet verder dan een resp. 19 e en 31e plaats en Danny en Ruurd hebben het ijs al vroegtijdig moeten verlaten.
Al met al niet ons beste Marathon Cup seizoen, al eindigde Jeroen toch nog op een mooie 6e plek in het algemeen klassement, ondanks dat hij 2 wedstrijden heeft moeten missen.

De focus ligt nu op de wedstrijden in Luleå, Zweden, waar het gehele schaatscircus zich op korte termijn naar toe verplaatst.
De eerst Grand Prix is op vrijdag 25 februari en op zondag 27 februari wordt het ONK verreden.

 Hier vindt je het hele programma

De wedstrijden zijn te volgen via www.schaatsen.nl/live

Uitslagen marathoncup 

Daan spettert in finale op thuisbaan Groningen

Op zijn thuisbaan Kardinge in Groningen zat Daan goed in de wedstrijd en kwam hij met 8 medestrijders op een rondje voorsprong.

In de finale van deze sloopkoers kwam hij helaas net te kort voor een podiumplaats en moest hij 4 mannen voor laten gaan.

Net geen podium voor Jeroen op NK Allround

NK Marathon op kunstijs – Alkmaar, 1 januari 2022

De omstandigheden in Alkmaar zorgden voor een zware wedstrijd. Na 150 ronden koers haalden slechts twintig mannen de streep.

Jeroen zat goed mee in de kopgroep met de 10 rijders die uiteindelijk zouden strijden voor de winst. 
Toch houdt hij gemende gevoelens over aan zijn 6e plek in de race om het kampioenschap:
“Blij dat ik weer een plek wist te bemachtigen in de kopgroep, maar helaas niet de finale zoals ik hem wilde rijden. Gegokt, gevochten maar verloren #benendienietmeermeewerkten
Op naar de volgende kansen tijdens de marathoncups 🔜 15 januari in Thialf 🔥

 

 

 

 

 

 

 

Marco moest het deze keer doen met een 18e plek:

De hele uitslag lees je hier 

1e marathon op natuurijs zit er op!

Het was een zware wedstrijd op de baan van Noordlaren. De mannen zaten goed van voren en waren veel in de aanval. In de slotfase leken Jeroen en Marco de slag te missen maar ze konden toch nog aansluiten. Jeroen pakte een 7de plek, Marco was 10de. Daan finishte na een sterke wedstrijd in het peloton.
Nu het vizier op het NK Marathon op 1 januari!
#natuurijs #alsdebrandweer

De uitslag lees je hier

 
Zo draai je de nodige kilometers op de fiets 🚴🥶, staat het kerstdiner op de planning en plots bericht dat er gekoerst gaat worden in Noordlaren 🔥💯
Mooi dat het zo snel kan gaan ❄️
100 rondjes op een opgespoten baantje, van kiet af aan gas erop! 💪
Goed van voren de beuk erin, uiteindelijk een 10e plaats ✔️ op naar het NK marathon op 1 januari 🇳🇱

                                                                     

Trachitol Trophy 2021

Na 450 rondes kunnen onze mannen met een goed gevoel terugkijken op de wedstrijden.

Door het goede teamwerk kreeg Marco de gelegenheid om zich, met zijn enorme aanvalslust, veelvuldig in de kijker te rijden. Dit resulteerde in een mooie 4de plek in het sprintersklassement.

Jeroen kon tussen de grote spintersploegen veel punten pakken.
Hij wist twee keer als 3e over de streep te komen en dus op het podium en eindigde als 5de in het eindklassement!

Alle uitslagen lees je hier

Trots zijn we ook op de kijkcijfers voor de finale die live op NPO 1 werd:
Gemiddeld 329.000 kijkers
Piek 1.329.000 kijkers

Dat smaakt naar meer!

Een speciaal dankjewel gaat uit naar onze sponsoren:

KPMS Bouwadvies, Okay Fashion & Jeans, WOLF Energiesystemen, Or-Quest, B.V. Kingspan Geïsoleerde Panelen, Joulz, Falko Dak & Wand,De Leidinggroothandel, KSB Company, REHAU Nederland, Gebr. Meijer Luchttechniek, Trane, Wierda Bedrijfswagens B.V., FGD Lease, Bioracer Nederland, PowerBar en Cádomotus Speedskating


#alsdebrandweer
📸@neekeanna

 

 

 

Jeroen Janissen is de weg naar Beijing al even kwijt, maar daar kan-ie mee leven

‘De lange weg naar Beijing….’ Met de kop boven het artikel op het studentenplatform Delta was niets mis, maar in het geval van Jeroen Janissen kan er onderhand ‘loopt dood’ achter. De Winterspelen van 2022 zijn voor hem wel uit zicht. Des te beter manifesteert de man die intussen heel veel weet van de luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, zich als marathonrijder van KPMS Bouw & Techniek in de Topdivisie.

Lees  het hele interview met Jeroen op schaatsen.nl

 

 

 

 

Wederom podiumplaats voor Jeroen

 ’t Is jammer dat de fans van de sport door coronamaatregelen voorlopig weer naar hun uitje kunnen fluiten, want de kraker op de Ireen Wüst-ijsbaan is er een van het onvergetelijke soort geworden. Een snoeiharde confrontatie tussen de sterksten van de sterken, meeslepend als de beste thriller en slopend in het kwadraat, kortom, een lust voor het oog.

En dat dit soort races Jeroen wel liggen mag duidelijk zijn.
Na een zesde plaats op zijn thuisbaan in Haarlem, een derde plaats in Hoorn, mocht hij in Tilburg wederom de derde trede van het podium betreden.

“Die eerste podiumplaats was speciaal. Vorige week vond ik het supergaaf, maar qua finale was deze race fenomenaal. De neutralisatie maakte het extra gek, daarna werd duidelijk dat Jumbo het tempo zou hooghouden, in de persoon van Mats die ervoor zorgde dat het op een sprint zou uitdraaien. Daarin kwam ik alweer wat beter voor de dag. Jumbo dicteerde omdat ze met nogal veel man waren. Geeft niet, ik ben blij dat ik naast Harm stond”, laat Jeroen weten via schaatsen.nl

Bekijk hier de uitslag

Foto:s timsimaging

Eerste podium van het seizoen 

De stijgende lijn van afgelopen weken werd gisteren in Hoorn doorgezet. In een chaotische wedstrijd pakten Danny en Jeroen na 15 rondes al een ronde voorsprong. Jeroen was alert en sprong op het juiste moment mee voor zijn tweede ronde in een kopgroep van 4. Ruurd en Daan ondersteunden Jeroen optimaal, zodat hij met zo veel mogelijk energie in de finale terecht kwam. Ruurd reed zijn eerste wedstrijd in de kleuren van het team en maakte meteen een goede indruk! Danny reed in de groep met 1 ronde voorsprong naar een 17de plek.
Met nog 5 rondes op het bord gingen de 4 koplopers overeind en keek iedereen naar elkaar. Het duurde tot de bel voordat de strijd echt losbarstte en Jeroen sprintte naar een derde plaats! 🥉
 

Bekijk hier de uitslag

Foto:s timsimaging

De kop is er af!

De eerste marathon van dit seizoen is een feit!
Het tempo lag hoog en de aanvalslust in het peloton was groot.
Onze mannen zaten vaak mee van voren, Danny kon zich zelfs losweken uit het peloton, maar zijn vluchtpoging hield helaas geen stand.
Als ploeg hebben we duidelijk een visitekaartje afgegeven en kijken we uit naar de 2e wedstrijd in Enschede! 

 

 

                                                                                                                                                                                                             

Bekijk hier de uitslag

Foto:s timsimaging

Daan in SkateNL Magazine

Lees hier de nieuwste editie van SkateNL Magazine.
Het interview met Daan vind je op pagina 17

Danny Stam: ‘Om te kunnen winnen, moet ik er met de botte bijl in vliegen’

‘In het peloton staan we bekend om onze aanvalslust. Dat houden we er absoluut in!’ De tekst in de seizoengids van marathonploeg KPMS/Bouw &Techniek is al veelbelovend, maar als bijvoorbeeld nieuwkomer Danny Stam zo meteen zijn woorden echt in daden omzet, is spektakel in de Marathon Cup 2021-’22 verzekerd. “Met de botte bijl erin vliegen”, luidt zijn credo.

Lees hier verder
bron: schaatsen.nl

Unieke samenwerking voor schaatsers van de lange adem

De marathonteams Palet/BTZ, Bouw & Techniek, Sprog en het Gewest Fryslân slaan de handen ineen om meer talent op te leiden voor de lange afstanden en de marathon. Door een gezamenlijk programma op te stellen zijn de teams samen in staat om op hoog niveau faciliteiten aan te bieden. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens in vervulling.

Bron: schaatsen.nl

Op initiatief van de trainers Ard Alderts (Palet), Ron Neymann (Bouw en Techniek) en Henk Hospes (Gewest Fryslân) is er de afgelopen maanden, samen met de stichtingen achter dit initiatief, gewerkt aan een totaalprogramma waarin sporters optimaal worden gefaciliteerd. 

Van internationale trainingskampen tot gezamenlijke trainingen met de juiste specifieke begeleiding: het beste van deze werelden komt bij elkaar.

Gat opvullen
“Op deze manier kunnen langebaanschaatsers gebruik maken van onze duurprogramma’s en kwaliteiten, terwijl wij op onze beurt weer profiteren van training met snelle mannen en vrouwen uit de langebaan omgeving”, zegt mede-initiatiefnemer Ard Alderts met een glimlach. “Al jaren stoorde ik mij aan het feit dat we zo weinig nieuwe instroom in het marathonschaatsen hebben vanuit Friesland. Ik denk dat dit programma ons gaat helpen dit gat op te vullen.”

Henk Hospes, die al een paar jaar samenwerkt met zowel Palet als Bouw&Techniek beaamt dat dit initiatief de oplossing is. “Ook wij hadden moeite om goeie lange afstand rijders aan te binden. Als Gewest willen wij over de volle breedte talenten de mogelijkheid bieden zich te ontwikkelen, dus ook op de lange afstanden, de marathon en de mass-start. Op deze manier bieden we faciliteiten op een hoog niveau. Kijk maar naar de resultaten van Sanne in ’t Hof of Melissa Wijfje in het verleden.  Wij pakken deze handschoen dan ook graag op. Samen met het Development team, het KNSB Talent Team en de gewestelijke A-junioren en Neo-selectie gaan we zo op zoek naar maximalisatie van onze trainingen op de langere afstanden en brengen het komende seizoen twee teams uit in de Beloften competitie.”

Door de handen ineen te slaan kan er bovendien komend seizoen al een groot verschil worden gemaakt, zegt Ron Neymann. “We gaan een stap verder dan in het verleden. Bijvoorbeeld door onze beloftenteams bij de mannen samen te voegen. Breder en kwalitatief sterker, daar gaat het om. Zo binden we sporters en zijn we het antwoord voor schaatsers die ambitieus zijn.”

Hoopvol
Vanuit het Gewest Fryslân is men hoopvol over het project. “Zo zit achter het Development team een mooie groep sporters met ambities op de langere afstand en marathon. Deze sporters kunnen we straks een specialistisch programma bieden waarin zij zich verder kunnen ontwikkelen”, aldus Jacob Reitsma, voorzitter van Stichting Topschaatsen Fryslân. “En of zij dan marathonschaatser worden of langebaanschaatser, dat maakt ons niet uit. Zolang ze hun doelen maar bereiken.”

Eelco Kooistra van Palet en Evert Koopmans van Bouw & Techniek beamen dit. “We willen graag het verschil maken. Met dit initiatief zetten we een stap voorwaarts en dat past bij ons team”, zegt Koopmans. Kooistra: “Wij hebben al jaren naast presteren aan de top ook specifieke focus op talentontwikkeling met team BTZ en Sprog. Nu hebben we de kans om dit te optimaliseren. Dan moet je doorpakken en dat doen we nu”, aldus de woordvoerder van Palet/BTZ/Sprog.

OR-Quest/Bouw & Techniek legt Stam en Dijkstra vast

Foto: timsimaging

Het marathonteam van OR-Quest/Bouw & Techniek anticipeert in moeilijke tijden op de toekomst. De formatie van coach Ron Neymann raakte na het afgelopen seizoen twee rijders kwijt en vond inmiddels twee vervangers. Daarbij zijn wel keuzes gemaakt voor de langere termijn. Danny Stam en Ruurd Dijksta verdedigen komende winter de kleuren van het team.

Bron: Eric Korver, Skatenl.nl

OR-Quest/Bouw & Techniek moest na afgelopen winter afscheid nemen van Bart de Vries, de ervaren man die niet alleen kon winnen, maar ook nog eens functioneerde als kapitein in de koers. Hij sloot zijn lange loopbaan af. Dat doet Daniel Niero niet, maar de Italiaanse alleskunner mikt op een optreden tijdens de komende Olympische Spelen voor de Italiaanse langebaanploeg. Niero wil uitkomen in de olympische mass-start en zet daarvoor alles op alles.

De vacatures die De Vries en Niero achterlieten bleken in het huidige tijdsbeeld niet heel makkelijk op te vullen. Het stoppen van veel gelouterde rijders en het afhaken van anderen hebben de spoeling in het peloton dun gemaakt. ,,Er zijn in de voorbije weken veel gesprekken gevoerd’’, vertelt Ron Neymann. ,,Echte vedettes zijn daarbij nauwelijks binnen te halen. Daarom hebben we ervoor gekozen niet voor gelouterde rijders te gaan, maar te kiezen voor de langere termijn met rijders die we beter kunnen maken.’’

Dat resulteerde deze week in het vastleggen van Danny Stam en Ruurd Dijkstra. Zij vormen straks met de overgebleven Marco van der Tuin, Jeroen Janissen en Daan Besteman de nieuwe formatie van Neymann.

Danny Stam komt over van Skate4Air. Bizar detail is dat de jonge Brabander nooit een wedstrijd reed voor die ploeg, nadat hij een jaar eerder overstapte van Royal A-ware. Verder dan een teamfoto is het nooit gekomen. Onder de vleugels van Neymann hoopt Stam zijn ontwikkeling nu weer op te pakken. Geldt ook voor Ruurd Dijkstra, de de afgelopen twee seizoenen uitkwam in de kleuren van WBB Dakkapellen.

Bij die twee mutaties hoeft het overigens niet te blijven. ,,We zijn nog in gesprek met rijders voor ons Beloftenteam, en mogelijk nog een zesde rijder voor de ploeg in de Topdivisie’’, aldus Neymann.