Marco wint
Aart Koopmans Memorial

Marco van der Tuin heeft maandagochtend de Aart Koopmans Memorial op zijn naam geschreven. De 28-jarige Fries bleef op de Weissensee het jagende peloton voor en soleerde naar de zege.

Nooit eerder had Van der Tuin een wedstrijd gewonnen. “En dan gebeurt het hier, op de Weissensee, in zo’n grote wedstrijd”, klonk het na de finish vol ongeloof.

De memorial, die vernoemd is naar de grondlegger van de alternatieve Elfstedentocht, stond voor het eerst sinds twee jaar weer op het programma. De afgelopen twee edities konden niet doorgaan vanwege de coronapandemie.

Van der Tuin houdt knap stand

Na vijf van de acht rondes op de Weissensee was het peloton al flink uitgedund. Onder anderen favorieten Mats Stoltenborg en Evert Hoolwerf lagen toen al op achterstand. Hoolwerf, de Nederlands kampioen op kunstijs van dit jaar, was zondag tijdens de Open Nederlandse Kampioenschappen ten val gekomen en had nog wat last van zijn bovenbeen.

Een demarragepoging van Daan Gelling liep op niets uit, maar Van der Tuin lukte het wel om weg te schaatsen. Het peloton dacht hem nog wel terug te kunnen halen. Reggeborgh gokte op een sprint en leidde de achtervolging op Van der Tuin.

Met nog één ronde te gaan was het gat tussen de koploper en de achtervolgende groep nog slechts 26 seconden, maar Van der Tuin had nog een versnelling in huis. Hij liep tegen alle verwachtingen in weer uit en kwam als winnaar over de finish.

“Bij het ingaan van de laatste kilometer wist ik dat het goed zat, dat niemand me deze winst meer ging afnemen. Geweldig.”

Bron: NOS en Schaatsen.nl

Geslaagde sponsoravond in Thialf

 Afgelopen zaterdagavond, 5 november, mochten we ruim 150 gasten verwelkomen op ons eerste sponsorevent van dit jaar.

Zij konden genieten van een heerlijk stamppotbuffet en vervolgens werd de Rode Brigade professioneel voorgesteld door Eric Korver van SkateNL.

Vanaf de VIP tribune van de Daikin Lounge konden onze gasten de wedstrijd volgen. Deze keer helaas niet een heel spectaculaire race, maar onze mannen zaten steeds goed mee van voren. Met name Lars was veelvuldig voorin het peloton te vinden.

 Helaas kwam Jeroen in de laatste ronde lelijk ten val, waardoor hij de eindstreep net niet haalde. Maar met een gezellige netwerkborrel als afsluiter van de avond en een keurige 12e plaats van Ruben, kijken we toch terug op een zeer geslaagd event.

Alle wedstrijden en doorkomsten kun je volgen via www.schaatsen.nl/livemarathon

De wedstrijd van 5 november kun je terugkijken op het expirimentele YouTubekanaal van de ‘Barre Beukers’

Meer informatie over de Marathoncups en de uitslagen zijn te vinden op www.schaatsen.nl/marathon/

 

Mirakels vluggertje van Jeroen op Jaap Edenbaan

Toen hij zaterdagochtend met zijn vriendin uitwaaide in de Texelse duinen, was Jeroen Janissen nog maar nauwelijks met de wedstrijd bezig. De wedstrijd die hij, voor hij weer afreist naar het waddeneiland, op indrukwekkende wijze won.

“Ik was heerlijk een weekendje op Texel met mijn vriendin”, zegt de stralende winnaar alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. “We zijn even heen en weer naar Amsterdam om deze marathon te rijden en dan is het geweldig dat het zo afloopt.”

Bron: www.schaatsen.nl

marathonkalenderseizoen 2022 -2023

De KNSB heeft de kalender voor het nieuwe marathonschaatsseizoen gepresenteerd. De aftrap is traditiegetrouw op de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam, op zaterdag 22 oktober. Na enkele jaren keert de NK Kunstijs terug op diezelfde Jaap Edenbaan, traditiegetrouw op 1 januari. De wedstrijdkalender heeft een bekende opbouw, van Marathon Cup tot ONK en Grand Prix Natuurijs op de Oostenrijkse Weissensee en in het Zweedse Lulea Of de vierdaagse op kunstijs doorgaat hangt af van of er een nieuwe sponsor komt als opvolger van Trachitol. 

Nieuwe naam, nieuwe samenstelling, nieuwe kansen: op naar 2022-2023!

Team Bouw & Techniek wordt Team Okay-KPMS
Na ruim een decennium verdwijnt de teamnaam Bouw & Techniek naar de achtergrond in het schaatspeloton. De schaatsploeg gaat verder onder de nieuwe naam Team Okay-KPMS, powered by Bouw en Techniek.


Geen IKO of Jumbo-Visma, Lars Woelders kiest voor Bouw & Techniek

LARS WOELDERS VERRUILT VOLGEND JAAR DE KLEUREN VAN TALENTNED VOOR DIE VAN OKAY BOUW & TECHNIEK. HET 20-JARIGE TALENT UIT GRAMSBERGEN HAD AANBIEDINGEN VAN DIVERSE LANGEBAANTEAMS OP ZAK, MAAR KOOS UITEINDELIJK TOCH VOOR HET AANBOD VAN EDWARD VAN DIJK OM TE TEKENEN BIJ ZIJN MARATHONPLOEG. “IK ZAT IN EEN LUXEPOSITIE EN DAT WAS ECHT WEL LASTIG. JE MOET MENSEN TELEURSTELLEN, MAAR IK BEN ZEER BLIJ DAT IK HEB GEKOZEN VOOR DE MARATHON.”

De voorbije winter maakte Woelders, die bij Skeelerclub Oost-Veluwe op de wielen zijn nog jonge carrière begon, al furore in het B-peloton. Na een goede seizoensstart met twee derde plaatsen mocht hij zelfs een wedstrijd in het oranje leiderspak rijden. Intussen verbeterde hij zich in de langebaanwedstrijden ook flink. Mede dankzij een twaalfde plek op het Daikin NK Allround wist hij zich in de kijker van de grote ploegen te rijden. Team IKO, de opleidingsploeg van Jumbo-Visma en Royal A-ware zochten allemaal contact met de jonge schaatser, uiteindelijk werd het toch Okay Bouw & Techniek.

Het seizoen zit er op!

EEN SEIZOEN NA EEN SEIZOEN ZONDER WEDSTRIJDEN DOOR CORONA EN HET AFGELOPEN SEIZOEN VEELAL ZONDER PUBLIEK, MAAR WEL ALTIJD TE VOLGEN VIA DE LIVESTREAM. HET SEIZOEN NA CORONA OPNIEUW MOETEN BOUWEN AAN EEN TEAM VOOR DE TOEKOMST.

Nadat we meer dan 50% van ons team opnieuw moesten opzetten, toch nog een aantal podium, veel net naast podium en heel veel top 10 plekken kunnen we zeer tevreden zijn. Daarom bedanken wij onze rijders voor het afgelopen seizoen  Jeroen Janissen  Marco van der Tuin  Daan Besteman  Danny Stam en  Ruurd Dijkstra.

De Grand Prix finale in Lulea over 200km was jammer genoeg voor  Marco van der Tuin net niet voor marco de kroon op alle aanvallen die hij heeft geplaatst (prijs voor de sterkste aanvaller was op zijn plaats geweest).