Podium voor Mats na sloopkoers en spectaculaire finale in Groningen

In Groningen heeft Gary Hekman de tiende etappe in de KPN Marathon Cup gewonnen. De Nederlands Kampioen klopte na 125 ronden zijn medevluchters Mats Stoltenborg  en Sjoerd den Hertog.

De koers ontbrandde voor de mannen pas in de slotfase en zeer plotseling. Mats had nog geen 15 meter voorsprong op het peloton toen Bart de Vries zich al liet afzakken om hem aan een ronde voorsprong te helpen. Marco en Marcel  volgden en kort maar hevig was er volop spektakel op het ijs. Toen de rook was opgetrokken vonden behalve Mats ook Gary Hekman en Sjoerd den Hertog zich in een groep ondersteund door ploeggenoten op weg naar een ronde voorsprong. Die ronde werd gepakt.

Gary Hekman begon de finale met een gat op Mats en Den Hertog. Mats dwong hier Den Hertog de kop op om Hekman af te schudden, maar voor Den Hertog ging het te ver om het werk alleen op te knappen. Keer op keer kwam Hekman dichtbij het leidende tweetal waarna Den Hertog weer aanging, Mats volgde en de thuisrijder de kop opdrong. Bij het luiden van de bel kwam Gary Hekman definitief terug en in de sprint strafte hij het niet doorrijden van zijn medevluchters af door de zege naar zich toe te trekken. Mats  finishte als tweede, de derde plaats was voor Sjoerd den Hertog.

Mats mocht na de wedstrijd ook nog het podium beklimmen om de Jan Uitham Prijs voor meest strijdlustige rijder in ontvangst te nemen.

 

Bron: schaatspeloton.nl

Uitslag