ONK Weissensee: geen eremetaal, maar gestreden tot de laatste meter

Tachtig kilometer lang streden Robert Post en Jordy Harink op de Weissensee in de kopgroep voor wat ze waard waren. In de laatste tien kilometer waagde Jordy zelfs met een solo-vlucht een poging om het Open Nederlands Kampioenschap op zijn naam te schrijven. Al het harde werken was uiteindelijk helaas niet genoeg voor een podiumplaats. Pech was er ook voor Remco Schouten, hij moest door een valpartij veertig kilometer voor de eindstreep de wedstrijd verlaten met pijn aan zijn rug en nek.

26 januari 2019  I  Mart Bruggink wist verrassend de Nederlandse titel op natuurijs te veroveren. De 30-jarige rijder van Team Bouwselect bleek na 150 kilometer afzien de slimste en de sterkste in het KPN ONK. Op het laatste stuk naar de finish wist hij de ontsnapte Willem Hoolwerf te achterhalen waarna hij solo over de finish reed. Hoolwerf eindigde na bijna vier uur ploeteren als tweede en Sjoerd den Hertog kwam als derde binnen.

Na wat vluchtpogingen in het begin van de koers over 150 kilometer, de helft langer dan afgelopen jaren, was er met 80 kilometer op de teller een kopgroep weg met Robert Post, Evert Hoolwerf, Jordy Harink, Willem Hoolwerf, Ronald Haasjes, Crispijn Ariëns, Marcel van Ham, Timo Verkaaik, Christiaan Hoekstra, Frank Vreugdenhil, Marco van der Tuin, Mart Bruggink en even later sloot Bart Mol aan. De groep hield het peloton op een minuut en Arjan Stroetinga probeerde solo de oversteek te maken maar slaagde daar niet in.

In de slotfase stoomde verschillende groepen op richting de koplopers. Onder andere Simon Schouten, titelverdediger Bart Hoolwerf, Jordy Harink, Sjoerd den Hertog, Ronald Haasjes, Gary Hekman en Jouke Hoogeveen weten zich bij de voorste rijders te voegen en met een grote groep van 27 man op voorsprong werd de bel geluid voor de laatste ronde.

Dit was het moment waarop Jordy een ultieme poging waagde om weg te rijden uit de kopgroep en het lukte hem om een poosje vooruit te blijven. Maar toen de rest van de groep stilviel, reden Willem Hoolwerf en Haasjes het gat dicht. Hoolwerf sprong vervolgens alleen weg in een ultieme poging zijn slag te slaan. Anderhalve kilometer voor de finish zette Bruggink echter het gas erop en in de verzorgingsstraat ging hij erop en erover bij Hoolwerf. Juichend kwam hij alleen over de meet. Sjoerd den Hertog werd derde en hield beloftenrijder Haasjes net van het podium af.

Bron: schaatsen.nl

Uitslag