Mats Stoltenborg wordt tweede na knotsgekke finale in Tilburg

Mats Stoltenborg is in Tilburg bij de negende KPN Marathon Cup tweede geworden. Na een knotsgekke finale eindigde de schaatser van Bouw en Techniek nipt achter Bart Hoolfwerf.

5 januari 2019   I   Al vroeg in de koers over 125 ronden vertrok een grote kopgroep van 14 man voor een eerste ronde voorsprong op de Ireen Wüst IJsbaan. Eenmaal aangesloten bij het peloton besloten Mats Stoltenborg, Peter Michael, Jorrit Bergsma en Bart Hoolwerf de jacht op een tweede ronde te openen. 
Deze opzet slaagde en het werd duidelijk dat de finale tussen deze vier man zou gaan.

Vlak voor het afsprinten van het peloton verviel de koers in chaos. Twee grote valpartijen waren daarvan de oorzaak. Voornaamste slachtoffers waren naast de halve ploeg van Bouw & Techniek ook koploper Bergsma. Hij was niet in staat de koers te hervatten.

In de finale ging de strijd dus tussen de overgebleven drie heren: Stoltenborg, Michael en Hoolwerf. De laatste van de drie zat er drie ronden voor de finish flink doorheen en verloor de aansluiting met zijn collega’s. Stoltenborg deed intussen al het kopwerk, terwijl Michael geen initiatief nam. Het onvermijdelijke volgde: de benen werden stilgehouden.

Hoolwerf zag zijn kans schoon en kroop langzaam dichterbij. In de eindsprint bleef hij op de streep nipt voor Stoltenborg, die zijn frustraties uitte. Michael finishte als derde. (Bron: schaatsen.nl)