Mark Prinsen

Go fast and turn left. Voor Mark is bochten rijden zijn tweede natuur. Na jaren als shorttracker waar hij nog bijna de Olympische Spelen haalde, schiet hij komend jaar over de 400 meter baan in de kleuren van Or-Quest Bouw & Techniek.

Mark heeft zich als sporter na 2014 opnieuw uitgevonden. Voor Sotsji vond de bondscoach hem niet genoeg, hoewel hij in de World Cups zijn waarde al had laten zien. “Dan ga ik wat anders doen”, dacht hij. Het werd fietsen, en daarna kwamen ook de marathons op zijn radar. Afgelopen jaar pakte hij in Utrecht zijn eerste overwinning: ‘Ik was weg met een mooie kopgroep en in de finale liep het precies zoals ik wilde!’

Voor Mark Aero-is-Everything Prinsen staat het plezier bovenaan. Hij volgde jarenlang strakke schema’s, maar heeft nu ontdekt dat hij ook behoorlijk goed zijn eigen programma kan schrijven. Intensief duur op de fiets, extensief op zijn kiteboard. ‘Als de wind een beetje goed is, vind ik het fantastisch om te kitesurfen. Alle andere sporten die ik doe zijn super competitief, dan wil ik echt winnen. Bij het kiten kan ik gewoon genieten van nieuwe dingen proberen.’

Na zijn studie Werktuigbouwkunde in Leeuwarden werkt hij inmiddels bij het testcenter van Accell in Heerenveen. ‘Dat is een soort CSI voor fietsen: als er eentje binnenkomt met schade moet ik met behulp van alle stukjes informatie van de eigenaar, dealer en eigen testen bepalen wat er precies is gebeurd. Als blijkt dat het een productie- of ontwerpfout is, ga ik er mee aan de slag om te zorgen dat het niet met andere fietsen gebeurt.’ De fascinatie voor het materiaal is niet voor niets. Mark was altijd al bezig met het vinden van de optimale afstelling van zijn shorttrackers en binnen onze ploeg wordt zijn ervaring nu gebruikt om goed beslagen ten ijs te komen!

Op het ijs is Mark te herkennen aan beennummer 50 en custom schoenen met een Strava KOM-kroontje achter zijn naam. Want als de wind een beetje gunstig staat gaat Mark, gewapend met aerohelm en -sokken, op segmentenjacht.

Mark is ook te vinden op Instagram