Kars Jansman

Kars kwam op 26 juni 1995 ter wereld in Hellendoorn. Hij werd op 6-jarige leeftijd besmet met het schaatsvirus door zijn broer en begon zijn carrière als langebaanschaatser. Na de junioren maakte hij de overstap naar de marathon. ‘Bij team Bouw en Techniek kreeg ik de kans om mij ook op deze discipline te ontwikkelen en die heb ik met beide handen aangegrepen.’ Hoewel Kars geen uitgesproken voorkeur heeft voor langebaan of marathon vindt hij het wereldje rondom het marathonschaatsen wel veel leuker. ‘De hoeveelheid aan wedstrijden en het feit dat je samen met je ploeggenoten verantwoordelijk bent voor de prestaties van je team maken de marathon voor mij aantrekkelijk.’

Na een korte pauze van het langebaanschaatsen heeft Kars die draad toch in 2018 ook weer opgepakt en niet zonder succes. In november 2018 kwalificeerde hij zich voor de Worldcup op de 5.000m in Japan, waar hij 2e werd. Eveneens mocht hij de 10.000m rijden tijdens de Worldcup in Polen, waar hij een 6e tijd op de klokken reed. Ook reed hij in Japan in de B-groep de ploegenachtervolging en de mass-start waar hij als 10e over de finish kwam.

Het meest trots is Kars op zijn 2e plaats in de Sea Ice Classic (KPN Grand Prix Finale, Luleå, Zweden). Dit geeft hem de hoop ooit nog eens de Tocht der Tochten te kunnen winnen.

Na zijn schaatscarrière kan Kars terugvallen op zijn studie HBO Technische Bedrijfskunde, waarvoor hij zijn afstudeerproject bij KPMS mocht uitvoeren.

Kars is op het ijs te herkennen aan beennummer 6.