Mats Stoltenborg

Mats zag op 10 oktober 1992 het levenslicht in Hoofddorp, waar hij wegens zijn studies Fysiotherapie en Beleid, Communicatie en Organisatie tot zijn 25e is blijven wonen. Na het afstuderen is hij naar Heerenveen verhuisd om zich volledig te kunnen toeleggen op de schaatssport.

Als kind was Mats eerst fanatiek voetballer, maar toen hij op zijn negende wel eens wat anders wilde, dacht moeder Stoltenborg, dat schaatsen misschien wel wat voor hem zou zijn. Zelf heeft ze in het verleden ook niet onverdienstelijk geschaatst.
De keuze bleek een goeie, want Mats probeert zowel op de langebaan als in de marathon er alles aan te doen om de hoogste trede van het podium te halen.

Zijn voorkeur ligt bij de marathon.
‘Daar heb ik echt plezier in. Het is een spel waarbij niet automatisch de beste of de snelste wint. Maar voor mijn ego doe ik ook aan langebaanschaatsen. Daar is het wel zo dat de snelste de winnaar is en die discipline geeft wel inzicht in hoe goed je individueel bent. Ik zou daarom ook best nog graag een keer een 5 of 10 kilometer willen rijden op de Olympische Spelen.’

Mats leerder het marathonschaatsen van elfstedentochtwinnaar Henk Angenent. Hij voelt zich erg thuis in team Bouw en Techniek: ‘het is een leuke groep mensen, die elkaar weten uit te dagen en naar een hoger plan te tillen.’

In zowel 2017 als 2018 wist Mats het Gewestelijk Kampioenschap Noord-Holland/Utrecht op zijn naam te schrijven en bij het criterium op de Weissensee begin 2018 werd hij 4e. In november 2018 won hij, in het bijzijn van een heel aantal sponsoren, de 4e KPN marathoncup in Thialf. Een persoonlijk hoogtepuntje in zijn carrière was het winnen van de marathon  op zijn thuisbaan Haarlem in 2017. Hier kun je dat moment nog een keer beleven.

Mats is op het ijs te herkennen aan beennummer 44.