Mats Stoltenborg

Mats (1992) is een echte topsporter. Hij leeft, ademt en denkt schaatsen. Mats groeide op in Hoofddorp. Dat is nogal een stukje van een ijsbaan vandaan, dus was het niet gek dat hij begon als voetballer. Dat deed hij uiteraard bij FC Hoofddorp, want die hadden van die mooie rode shirtjes. Toen Mats een jaar of 9 was, wilde hij wel eens een andere sport proberen. Zijn moeder, die zelf in het verleden ook geen onverdienstelijk schaatsster was, nam hem daarom mee naar de ijsbaan in Haarlem. Dat bleek een schot in de kruising, want een aantal jaren later werd Mats geselecteerd voor de marathonselectie van Haarlem. Daar ontwikkelde hij zich tot een tempobeul met een neusje voor het slechte moment van aanvallen: Mats maakte altijd de koers, maar won zelden. Bij Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent leerde hij de koers lezen en hij liet zien dat, met zijn motor en een goede tactiek, mooie resultaten mogelijk waren. 

Toen hij op een blauwe maandag een keer wedstrijdje op de langebaan reed, realiseerde hij zich dat er ook individueel wel wat te halen viel. Toch ligt zijn voorkeur nog steeds bij de marathon:
‘Daar heb ik echt plezier in. Het is een spel waarbij niet automatisch de beste of de snelste wint. Maar voor mijn ego doe ik ook aan langebaanschaatsen. Daar is het wel zo dat de snelste de winnaar is en die discipline geeft wel inzicht in hoe goed je individueel bent. Ik zou daarom ook best nog graag een keer een 5 of 10 kilometer willen rijden op de Olympische Spelen.’

Hij rijdt inmiddels voor het vierde jaar op rij bij Bouw en Techniek. Die hadden namelijk van die mooie rode shirtjes, net als bij FC Hoofddorp. Hij voelt zich erg thuis in het team: ‘Het is een leuke groep mensen, we kunnen elkaar echt uitdagen en zo tillen we elkaar naar een hoger plan.’

Dat hoger plan? Winnen natuurlijk. In zowel 2017 als 2018 wist Mats het Gewestelijk Kampioenschap Noord-Holland/Utrecht op zijn naam te schrijven. In november 2018 won hij, in het bijzijn van een heel aantal sponsoren, de 4e KPN marathoncup in Thialf. Zijn persoonlijk hoogtepunt was het winnen van de marathon op zijn thuisbaan Haarlem in 2017. Klik hier voor de beelden van die overwinning.

Op het ijs is Mats te herkennen aan beennummer 44.

Volg Mats op Instagram