Mats Stoltenborg

Mats is onze echte topsporter. Hij leeft, ademt en denkt schaatsen. Waarom hij dan toch altijd te laat aankomt, is voor zijn ploeggenoten een groot mysterie. Heeft hij dan misschien toch een onzichtbaar huisdier waar hij de hele dag voor in touw is? Of een geheime hobby waar niemand iets vanaf weet?

Mats (1992) komt uit Hoofddorp. Dat is nogal een stukje van een ijsbaan vandaan, dus was het niet gek dat hij begon als voetballer. Dat deed hij uiteraard bij FC Hoofddorp, want die hadden van die mooie rode shirtjes. Toen alle tackles, panna’s en eigen doelpunten hem een beetje zijn neus uitkwamen, nam hij de beste beslissing uit zijn leven: hij vroeg aan mama welke sport hij nog meer kon doen. Zijn moeder, die zelf ook geen onverdienstelijke schaatsster geweest was, nam hem gewoon maar eens mee naar de ijsbaan in Haarlem. Hij was toen 9 jaar oud.

Dat bleek een schot in de kruising: hij kwam terecht in de marathonselectie van Haarlem. Daar ontwikkelde hij zich tot een tempobeul met een neusje voor het slechte moment van aanvallen: Mats maakte altijd de koers, maar won zelden. Bij Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent leerde hij de koers lezen en hij liet zien dat, met zijn motor en een goede tactiek, mooie resultaten mogelijk waren. 

Toen hij op een blauwe maandag een keer wedstrijdje op de langebaan reed, realiseerde hij zich dat er ook individueel wel wat te halen viel. Toch ligt zijn voorkeur nog steeds bij de marathon:
‘Daar heb ik echt plezier in. Het is een spel waarbij niet automatisch de beste of de snelste wint. Maar voor mijn ego doe ik ook aan langebaanschaatsen. Daar is het wel zo dat de snelste de winnaar is en die discipline geeft wel inzicht in hoe goed je individueel bent. Ik zou daarom ook best nog graag een keer een 5 of 10 kilometer willen rijden op de Olympische Spelen.’

Hij rijdt inmiddels voor het vierde jaar op rij bij Bouw en Techniek. Die hadden namelijk van die mooie rode shirtjes, net als bij FC Hoofddorp. Hij voelt zich erg thuis in het team: ‘Het is een leuke groep mensen, we kunnen elkaar echt uitdagen en zo tillen we elkaar naar een hoger plan.’

Dat hoger plan? Winnen natuurlijk. In zowel 2017 als 2018 wist Mats het Gewestelijk Kampioenschap Noord-Holland/Utrecht op zijn naam te schrijven. In november 2018 won hij, in het bijzijn van een heel aantal sponsoren, de 4e KPN marathoncup in Thialf. Zijn persoonlijk hoogtepunt was het winnen van de marathon op zijn thuisbaan Haarlem in 2017. Klik hier voor de beelden van die overwinning.

Op het ijs is Mats te herkennen aan beennummer 44 en beentjes zo dun dat je er bijna doorheen kunt kijken. Tenzij hij nu eindelijk eens z’n best gaat doen tijdens de sprongtraining.

Volg Mats op Instagram