Jeroen Janissen

Als er sprintjes op de fiets op het programma staan, kan voor ons jong raketje de dag niet meer stuk: vaak bereikt Jeroen ongeslagen het eind van de training. Gelukkig wordt met de daaruit voortvloeiende grote mond tijdens de skeelertrainingen op vakkundige wijze afgerekend. Daarna staat hij weer met beide benen op de grond.

Een jong raketje word je niet zomaar: Jeroen combineert zijn schaatscarrière met de studie Lucht- en Ruimtevaart Techniek aan de TU Delft. Tussen de trainingen rekent en tekent hij aan de vliegtuigen, raketten en satellieten van de toekomst. Nu hij naar Heerenveen is verhuisd staat dat even op een wat lager pitje, zodat hij zich helemaal kan focussen op zijn sport. Toch kan hij zijn kennis van materialen en aerodynamica mooi meenemen op het ijs.

Hij groeide op in Haarlem en stond al op schaatsen voor hij zich er goed en wel bewust van was: op zijn 3de krabbelde hij al achter een stoel aan op het Spaarne, een paar honderd meter van zijn ouderlijk huis. Samen met zijn vader ontdekte hij de schaatssport, tot er ineens een trainer van IJsclub Haarlem voor zijn neus stond die hem vertelde op wedstrijdschaatsen te gaan.

Als topsporter is hij gevormd bij RTC Noordwest, waar hij 5 jaar lang onder de vleugels van Sjoerd Gereats schaatste. Inmiddels is hij een marathonschaatser die graag uitstapjes maakt naar de 1500m en 5km. Zijn snelheid en kracht komen hem daar goed van pas. Toch schuilt daar ook wel een gevaar in: ‘Mijn belangrijkste uitdaging is eigenlijk die energie bewaren tot het allerlaatst. Nu ben ik vaak super actief in de beginfase van een wedstrijd, waardoor ik op het eind net te kort kom.’

Zijn grootste marathonsucces is de winst van het Nederlands Kampioenschap Neo-Senioren in 2018. Hij was daar 4 topsprinters te snel af door op 2,5 ronde voor de streep weg te springen uit de kopgroep. ‘Die dag viel alles op zijn plek: ik was een van de aanstichters van de kopgroep, waardoor ik weinig energie hoefde te verspillen om er naartoe te springen. En toen ik aanviel in de finale, bleven die sprinters net te lang naar elkaar kijken. Dan zie je mij niet meer terug.’

Die overwinning legde de basis voor zijn promotie vorig seizoen van beloftendivisie naar de topdivisie bij Team Vector, de opleidingsploeg van Port of Amsterdam. Hij zat al een aantal keer goed mee in sterke kopgroepen, maar kon nog niet echt zijn stempel drukken. Hij gaat er alles aan doen om daar dit seizoen verandering in te brengen!

Op het ijs is Jeroen te herkennen aan beennummer 53 en veel te diepe hoeken. Of zou hij nu eindelijk eens leren gewoon relaxt rechtop te gaan staan als het peloton stilvalt?

Jeroen is te volgen op Instagram