Jeroen Janissen

Krak! Dat klonk niet goed. Tijdens een sprongtraining in augustus brak Jeroen vorig jaar zijn kuitbeen. Een stormachtig herstel bracht hem op 1 januari alweer terug in het peloton. Hij verbeterde zijn PR op de 5km, reed alle wedstrijden uit op natuurijs en behaalde twee medailles tijdens het WK Studenten op de Jaap Edenbaan. Het lot lijkt Jeroen nu wat beter gezind: hij ging in de laatste weken van de zomer liefst drie keer onderuit op skeelers maar hij kwam er met wat schrammetjes vanaf. Komend seizoen dus vanaf het begin er tegenaan!

Jeroen combineert zijn schaatscarrière met Aero Delft. Tussen de trainingen door onderhoudt hij het contact met de vele bedrijven, universiteiten en overheidsinstellingen die zich als partner aan het project hebben verbonden. Met zijn team wil hij de volgende stap in de luchtvaart verwezenlijken: een elektrisch vliegtuig aangedreven door waterstof. Het eerste prototype, een onbemand model van een schaal 1:3, stijgt in 2021 op. Die zal binnen een paar jaar worden gevolgd door een 2-persoonsvliegtuig. Hiermee willen ze de wereld overtuigen dat waterstof de brandstof voor de toekomst is.

Als topsporter is Jeroen gevormd bij RTC Noordwest, waar hij 5 jaar lang onder de vleugels van Sjoerd Geraets schaatste. Inmiddels is hij een marathonschaatser die graag uitstapjes maakt naar de 1500m en 5km. Zijn snelheid en kracht komen hem daar goed van pas. Toch schuilt daar ook wel een gevaar in: ‘Mijn belangrijkste uitdaging is eigenlijk die energie bewaren tot het allerlaatst. Nu ben ik vaak super actief in de beginfase van een wedstrijd, waardoor ik op het eind net te kort kom.’

Zijn grootste marathonsucces is de winst van het Nederlands Kampioenschap Neo-Senioren in 2018. Hij was daar 4 topsprinters te snel af door op 2,5 ronde voor de streep weg te springen uit de kopgroep. ‘Die dag viel alles op zijn plek: ik was een van de aanstichters van de kopgroep, waardoor ik weinig energie hoefde te verspillen om er naartoe te springen. En toen ik aanviel in de finale, bleven die sprinters net te lang naar elkaar kijken. Dan zie je mij niet meer terug.’

Die overwinning legde de basis voor zijn promotie van beloftendivisie naar de topdivisie bij Team Vector, de opleidingsploeg van Port of Amsterdam. Vorig jaar reed hij door een zware blessure pas in de tweede helft van het seizoen met Or-Quest Bouw & Techniek mee. Toch liet hij direct zijn waarde zien voor het team en tijdens de Grand Prix Finale over 150km in het Zweedse Luleå behaalde hij zijn beste klassering tot nu toe: 7de! Dat belooft wat voor komend seizoen.

Op het ijs is Jeroen te herkennen aan beennummer 53 en veel te diepe hoeken. Of zou hij nu eindelijk eens leren gewoon relaxt rechtop te gaan staan als het peloton stilvalt?

Jeroen is te volgen op Instagram