Ids Bouma

Dat Ids afgelopen jaar een marathon won uit een grote kopgroep was eigenlijk een klein wonder. Als zoon van oude-marathontopper Haico heeft hij namelijk een grote motor, maar absoluut geen sprint!

Ids begon niet op schaatsen. Dat ijs was hem veel te koud. Op zijn 7de stond hij al op skeelers! Hij begon bij Lindenoord. Jarenlang heerste hij bij de jeugd, tot ineens ene Jeroen de Kroon erbij kwam. Maar de aanhouder wint, Ids maakt als 19-jarige de overstap naar Or-Quest Bouw & Techniek.

Tussen de trainingen studeert Ids Bedrijfskunde aan de NHL Hogeschool in Leeuwarden. Zo met corona is dat prima te combineren, want bijna alles is online te volgen. Daarnaast is hij in de zomer heerlijk op vakantie geweest. Op Terschelling had hij daar tijd voor zijn andere passie: windsurfen. ‘Op het water ben je echt overgeleverd aan de elementen. Zeker als het hard waait voel je echt de krachten van de golven, van de wind. Dat is zo gaaf.’

Hij wil zich dit jaar op zowel de langebaan als in de marathon verbeteren. Zijn langebaanprogramma werkt hij af in het Development Team Fryslân, waar hij onder leiding van Henk Hospes kan werken aan zijn snelheid. Als hij op dit moment zou moeten kiezen, gaat hij voor de langebaan: ‘Het langebaanschaatsen is super eerlijk. Op het moment suprême moet je de allerbeste race laten zien. Een foutje is fataal. Uiteindelijk wint de beste.’

In de ploeg onderscheidt Ids zich met zijn werklust. ‘Ron moet mij af en toe wel een beetje afremmen, ik wil heel graag elke dag zo veel mogelijk doen om beter te worden. Afgelopen zomer heb ik al een hoop geleerd: soms is het beter juist wat gas terug te nemen, zodat je tijdens de belangrijke trainingen echt goede kwaliteit kunt leveren.

Op het ijs is Ids te herkennen aan beennummer 38 en veeeeel te ruime bochten. Ongetwijfeld dat hij dit jaar bij Or-Quest Bouw & Techniek leert strak langs het kantje te scheuren.

Volg Ids op Facebook