Daniel Niero

Het was de zomer van 1996. Daniel was -3 maanden. In de buik van zijn moeder ging hij mee naar het wereldkampioenschap inlineskaten in zijn geboorteplaats Scaltenigo, 20km ten westen van Venetië. Wat er toen is gebeurd weet niemand echt precies, maar het lijkt erop alsof het talent en de liefde voor skeeleren en schaatsen via de navelstreng zo naar binnen is gevlogen.

Zijn moeder werd helemaal gegrepen door de skeelersport. Toen Daniel 4 jaar oud was, nam ze hem voor het eerst mee naar de baan. Als skeelertalent ontwikkelde hij zich tot een van de beste van de Azzurri. Hij won al 7 Europese titels op wieltjes en als junior veroverde hij zelfs de wereldtitel. ‘Het enige wat ik eigenlijk nog mis een echte wereldtitel bij de senioren. Die zou mijn inline carrière echt helemaal afmaken.’

Maar waarom kwam hij dan in 2016 uit Italië naar Nederland? Daniel heeft een Olympische droom. Daarom verruilde hij de skeelers voor schaatsen. Maar inmiddels heeft ook het ijs een plek in zijn hart veroverd.

Hij kwam in 2016 naar Nederland en sloot aan bij een klein Italiaans team. ‘Dat was voor mij heel fijn, op die manier kon ik echt even wennen aan het schaatsen en wonen in Nederland.’ Hij voelde zich in het marathonpeloton meteen als een vis in het water. Die dunne ijzertjes waren behoorlijk wennen, net als de kou, maar rijden in een chaotisch peloton en op het goede moment achter de goede mannen aanspringen was bij het inlinen zijn tweede natuur geworden. Hij won na drie weken op het ijs de beloftenmarathon in Heerenveen en in de daaropvolgende doorstroomwedstrijd pakte hij de 3de plaats in Haarlem.

Het wordt alweer zijn tweede seizoen bij Or-Quest Bouw & Techniek en het bevalt hem erg goed: ‘Ik vind het super dat hier het langebaan schaatsen en de marathon worden gecombineerd. Ik denk echt dat die combinatie ons individueel en als team versterkt. Daarnaast vind ik die sprongtrainingen ook echt uitdagend en gaaf, volgens mij ga ik daar nog harder van skeeleren!’ Hij sleepte afgelopen zomer in Heerde zomaar de puntenkoers en de 1000m binnen.

Het mooiste van het schaatsen vindt hij het gevoel van snelheid: ‘Ik wil gewoon hard gaan! En bij een overwinning ervaar ik echt een explosie van gevoelens en emoties, dat is zo gaaf.’ Dat maakte hij voor het mee bij de cupwedstrijd in Hoorn: hij schoot binnendoor bij de ene Hoolwerf en vloog bij de tweede buitenom. ‘Daarna moest ik nog 200 meter, mijn benen stonden in de fik! Geweldig dat ik het haalde, mijn eerste overwinning!’

Op het ijs is Daniel te herkennen aan beennummer 75 en perfect bij zijn schaatspak matchende schaatsbril, schaatsschoenen en handschoenen. Een Italiaan moet er ten slotte wel goed uitzien.

 

Daniël is te volgen op Instagram