Chiel Smit

De eerste keer dat Chiel tegen één van zijn huidige ploeggenoten reed bezorgt bij Jeroen nog altijd nachtmerries. Die dacht de overwinning in de beloftenmarathon van Haarlem wel binnen te hebben, kwam die grote blonde kerel ineens langszij!

Met Chiel is een onvervalste watt-meister bij Or-Quest Bouw & Techniek gekomen. Elke fietstraining zitten die arme A-rijders weer in zijn wiel af te zien. Zelfs toen het wegdek in de Ardennen en de Alpen venijnig omhoogliep was de Trekker uit Zuidwolde oppermachtig. Komend seizoen die kracht op het ijs kwijt krijgen is zijn sleutel tot succes: ‘Als ik moe word, vergeet ik goed te schaatsen, daar gaat mijn snelheid dan! Zeker in de topdivisie zal ik daar veel aan moeten werken, want daar blijft de gang er altijd in.’ Bij de beloften was Chiel vorig jaar één van de bepalende rijders. Hij won het witte pak als beste jongere en pakte de winst in Breda. ‘Supergaaf dat ik dit jaar als wisselrijder met de topdivisiemannen mee mag, ik denk echt dat ik er klaar voor ben. Dat we ook het hele jaar met die mannen trainen gaat ook echt een verschil maken. Toen ik vorig jaar een paar keer aanhaakte met snelle rondjes merkte ik al direct hoeveel snelheid er in deze trein zit. Supergaaf dat ik er nu deel van ben.’

Wie nog dacht dat Chiel misschien een luie sporter was, heeft het mis. Voor dag en dauw staat Chiel al grashoogtes te meten, maïsvelden te beoordelen en koeien te melken. Hij is bijna klaar met zijn hbo-studie dier en veehouderij. Daarna kent hij alle ins en outs van een succesvolle boerderij.

Chiel is in het peloton te herkennen aan beennummer 14 en de allermooiste schaatsen van het Nederlandse marathonpeloton. Geen saaie zwarte, geen gekke patronen met flashy kleurtjes. Chiel heeft een paar prachtige koeien op zijn schoenen geschilderd. Een John Deere (“Poah da’s mien merk!”) of dikke Fendt hadden ook gekund, maar deze zwart-witte dames geven Chiel nog wat extra vermogen in de sprint. Als of El Tractor nog niet genoeg power had.

Volg Chiel op Instagram