Bart Mol

Volgens de overlevering heeft Bart Mol toen hij nog jong was een keer met zijn vingers in het stopcontact gezeten. Hoe hij zijn haar nu ook knipt, het blijft maar rechtovereind staan. Gelukkig maar dat we tegenwoordig altijd een helm ophebben, anders zouden die haren voor een hoop luchtweerstand zorgen.

“Ik bakte er helemaal niets van toen ik voor het eerst op schaatsles ging.” Maar hij wilde het dolgraag graag leren. Bart Mol werd niet geboren met het supertalent dat sommige schaatsers bezitten. Bart moest er gewoon keihard voor werken. Dus dat deed hij. Jarenlang verbeterde hij zich, tot hij in 2012 promoveerde naar de Topdivisie. 2 jaar later debuteerde hij in de kleuren van Bouw en Techniek en nu keert hij dus terug op het oude nest! In de tussentijd reed hij nog voor AB Vakwerk, waar hij ook Daniel leerde kennen.

Vlak voor de ploeg op trainingskamp ging naar Spanje is Bart aangesloten. Hij had tijd nodig om al zijn zaken te regelen maar nu was hij er helemaal klaar voor om weer een jaar voor het schaatsen te gaan: “Er moet nog een kroon op die schaatscarrière van mij!” Drie keer was hij er al dichtbij. In 2015 reed hij naar het brons bij de Alternatieve Elfstedentocht en in 2016 en in 2018 pakte hij de zilveren medaille. Als anderen afzien en het niet meer kunnen bijbenen, zet Bart door: “Ik kan heel erg lang, heel erg hard rijden. Vooral op natuurijs kan ik zo echt het verschil maken.” En hij niet alleen: “Het niveau binnen de ploeg is ook dit jaar weer ontzettend hoog. Daardoor kunnen we echt de wedstrijden naar onze hand zetten.”

Toch hij niet een pure natuurijsspecialist. Zoals hij zelf zegt: “Ik ben best wel breed inzetbaar, zeker op natuurijs, maar ook op de baan en op de langebaan. Ik wil een toegevoegde waarde voor het team zijn bij alle wedstrijden. Daarvoor schuif ik dit jaar alles aan de kant.”

Als liefhebber geniet hij niet alleen van de schaatstrainingen, juist de diversiteit spreekt hem enorm aan: “De trainingen zijn zelfs per seizoen verschillend.” En het spelletje natuurlijk: de sterkste hoeft niet altijd te winnen!

Op het ijs is Bart te herkennen aan beennummer 55 en schattige, roze zonnebril. Maar laat je niet gek maken door dat uiterlijk vertoon, want voor je het weet demarreert hij en zie je hem niet meer terug.

Volg Bart op Instagram