Bart de Vries

 

IJzeren Bart, zo genoemd naar alle platen en schroeven die zijn ledematen aan elkaar houden, is de Nestor van de ploeg. Dat hij zich verder als een jochie gedraagt, met als enige doel in de training “lekker m’n ploeggenoten plagen”, zou je niet meteen verwachten.

Bart (1 augustus 1988) is geboren en getogen op de boerderij van zijn ouders in het Friese Haule. Hij rolde in de schaatssport door broer Bob en zus Elma.  ‘Mijn vader had het altijd druk met de boerderij, dus moest ik met mijn moeder mee naar de schaatsbaan in Assen als Bob en Elma moesten trainen. Toen vond ik dat ik mijn tijd dan net zo goed nuttig kon besteden door zelf dan ook maar te gaan schaatsen.’ Als hij natuurlijk niet rondcrosste tussen de koeien. Bij Bart was geen auto veilig, zeker niet toen hij het fenomeen “handrembochtje” ontdekte. Het gerucht gaat dat Bart er persoonlijk voor heeft gezorgd dat de statige eikenboom bij hun op het erf 2,5 meter uit het lood staat.

Voor dat schaatsen bleek hij, getuige zijn imposante staat van dienst, toch wel een beetje talent te hebben. Sinds 2015 stond hij 14 keer op het podium. Hij is vooral trots op zijn winst van de natuurijsmarathon in Arnhem in maart 2018. In november 2018 wist hij het zeer gewilde ‘pillenpak’ van de 4-daagse Trachitol Trophy te bemachtigen. Maar de klapper van vorig jaar was toch wel echt de wedstrijd in Alkmaar. Met behulp van ontketende ploeggenoten die zich allemaal opofferden pakte hij solo een tweede ronde voorsprong. Zo kon hij op twee rondes voor het einde al genieten van zijn overwinning.

Bart is de trotse vader van een dochter en een zoon en tussen het schaatsen door geeft hij les in het organiseren van sportevenementen aan het CIOS in zijn woonplaats Heerenveen. Daarnaast speelt hij graag een kaartspelletje na het eten. Tijdens een potje Boerenbrigde komt zijn ware aard naar boven: hij speelt vals, zet anderen op het verkeerde been en slaat vanuit geslagen positie plotseling meedogenloos toe. Een marathonschaatser in hart en nieren.

Bart heeft tijdens zijn sportcarrière al de nodige breuken opgelopen, die met metalen platen moesten worden gezet. Dit heeft hem binnen Or-Quest Bouw & Techniek de bijnaam IJzeren Bart opgeleverd. De (hilarische) avonturen van IJzeren Bart zijn te volgen via Instagram.

Op het ijs is Bart te herkennen aan beennummer 91 en zeer aerodynamische rug. Het hele peloton is jaloers op zijn uniek lichamelijk voordeel.