Bart de Vries wint op spectaculaire wijze in Alkmaar

Onder zware omstandigheden zorgden de mannen bij de herstart van de KPN Marathon Cup in Alkmaar voor een waar spektakel, waarbij Bart de Vries als winnaar uit de strijd kwam. De rijder van OR Quest Bouw & Techniek pakte als enige twee ronden voorsprong op het peloton.

Overwinningen van De Vries lijken altijd te gebeuren na spectaculaire wedstrijden. Ook op het Noord-Hollandse ijs was dat weer het geval. “In 2011 versloeg ik hier mijn broer (Bob de Vries, red.) in de sprint van een kopgroep, maar deze is toch zeker net zo mooi”, sprak de winnaar na afloop. Dankzij zijn ploeggenoten wist De Vries als enige twee keer een ronde te pakken. De eerste ronde nog met vijftien anderen, de tweede ronde in zijn eentje met hulp van Bart Mol, Mats Stoltenborg en Marco van der Tuin. 

Ondanks de stevige wind in Alkmaar kwam de overwinning De Vries zeker niet aanwaaien. “Ik heb me in het begin van de wedstrijd een beetje rustig gehouden, want ik wist dat mijn aanval direct de goede punch moest hebben om te slagen. Toen heb ik alles gezet op die ene aanval. Deze deed echt wel pijn om te winnen.” Achter De Vries was de strijd nog lang niet gestreden. Op het moment dat de aansluiting bijna een feit was, zag ook Kevin Hoekstra zijn kans schoon om een tweede ronde te pakken. Een achtervolgende groep met onder meer Crispijn Ariëns en Gary Hekman zette de achtervolging in en zo moest OR Quest meteen weer aan de bak.

Intussen had geen enkele ploeg meer volledig controle over de wedstrijd en de toeschouwers langs de kant genoten zichtbaar van het schouwspel. Ariëns haalde Hoekstra bij en ging alleen verder om zo De Vries nog te kunnen bedreigen. Die had het gat echter al geslagen. “Het is echt verdiend”, spreekt Ariëns dan ook na afloop. “We hadden de hele ploeg nog wel kunnen oproken, maar we zagen dat het waarschijnlijk niet zou gaan werken. Dan kunnen we beter op deze manier extra punten scoren.”

De tweede plaats van Ariëns leverde hem een kleine winst op in het klassement om de KPN Marathon Cup. Daarin bleef de stand onveranderd. Bart Hoolwerf werd vierde in Alkmaar en behield daarmee de leiding, voor Ariëns en Daniel Niero. Sjoerd den Hertog completeerde het podium in Alkmaar en staat in het tussenklassement op de vierde plaats.

Bron: schaatsen.nl

Uitslag